UZMAN EKİBİMİZ

Video Galeri

uzman ekibimiz

Gözde Nalbantoğlu

Uzman Psikolog

Selin Oburoğlu

Klinik Psikolog

Selin Oburoğlu - DoktorTakvimi.com
Beylikdüzü Ergen Psikoloğu - Ergenlik Süreci ve Aile Tutumları | Uzman Klinik Psikolog Funda Es
  • media.blog.imagelinktitleformat

  Ergenlik dönemi, insanın yaşamındaki geçiş dönemlerinden bir tanesidir. Ergenlik dönemi ile birlikte çocuk, yetişkinliğe ilk adımı atar. Çocuğun ergenlik dönemine girmesiyle birlikte çoğu aileyi birtakım zorluklar beklemektedir. Psikolojik, fiziksel ve sosyal yönden değişime başlayan ergen, etrafındakilerinin de bu değişime uyum sağlamasını ister.  Ergen, bu dönemde gelişimini tamamlamak adına bir kimlik arayışındadır,  aileden ayrışma, bireyselleşme gibi  ihtiyaçları oluşmaktadır.  ‘’ Ben kimim ‘’, ‘’ hayattan beklentilerim neler’’ sorularına cevap veren ergenler benlik algılarını oluşturmaktadır.  Fırtına-gerginlik dönemi diye de adlandırılan ergenlik döneminde ergenin en büyük şikayeti anlaşılmadığını düşünmesidir. Anne, baba veya bakım veren çocuğunu ne kadar iyi tanıyorsa bu süreci daha az çatışmalı geçirebilmektedir.  Burada ergen psikolojisini,  duygu iniş çıkışlarını, değişimini ,  anlayışla karşılanması gerekir.  Kendisi bile süreci ve bu duygu yoğunluğunu tam adlandıramazken ailesi tarafından eleştiriye ve yargılanmaya değil, kabul görmeye, anlaşılmaya ihtiyacı vardır. Genel olarak ergenlik dönemi zor olsa da , ergenlerin davranışları birbirinden farklı olabilmekte, değişiklik göstermektedir.  Kimi isyankar davranışlar sergilerken, kimi sessiz sakin , kimini ise saldırganca davranıyorken gözlemleyebiliriz.  Çıkan çatışmalar, kriz haline dönmeden çözüme kavuşuyorsa, ergen psikoloğuna ihtiyaç duyulmadan bazen aile bu süreci tamamlayabilmektedir. Peki aile bu süreci kendi içinde nasıl çözüme kavuşturmalı ve ergen çocuk psikoloğuna hangi durumlarda başvurulmalı, ergen psikoloğuna başvurulduğunda nasıl bir yol izlenir, neler yapar. 

Öncelikle aile bu süreci çok iyi bilmeli, anlamalı ve özenli davranması gerekir. Bunun için aile, çocuk psikoloğundan destek alıp kendisini hazırlayabilir.  Ergen bu dönemde ne kadar tutarsızsa,  aile o denli tutarlı davranmalıdır. Ergen gelişimi gereği,  biyolojik, psikolojik ve fiziksel olarak değişimleri yaşarken , ailenin davranışlarıyla ve sözleriyle şunu ifade etmesi gerekir:  ‘’ Ben yanındayım’’, ‘’ Seni anlıyorum’’, ‘’ İsteklerin ve arzuların değişebilir, fikirlerine saygı duyuyorum’’ , ‘’senin için buradayım, ne yapabilirim?’’ . Ergen burada anlaşıldığını ve değer gördüğünü hisseder. Güvende olduğunu düşünür. Unutmayın çocuğunuz bağımsızlık arayışında, kendi kararlarını vermek istiyor, kim olduğunu anlamak istiyor. Bunu ailesinin anlamadığını düşünen ergen kendi bildiği ve gördüğü yöntemlerle kanıtlamaya çalışacaktır. Onun kurmaya çalıştığı dünyasına destek olun, kendi dünyasında çoğunlukla yalnız kalmak isteyecektir, bu noktada aile endişeye kapılıp ‘’ tek başına ne yapıyorsun odanda, gel yanımızda otur’’ gibi cümleler kurmamalı, ‘’ yalnız kalmak isteyebilirsin, bizim yanımıza gelmek istediğin zaman gelebilirsin’’ gibi suçlayıcı ve yargılayıcı dilden uzak bir şekilde, istediğin zaman bize ulaşabilirsin biz buradayız mesajlarını her daim vermeli, hoşgörülü iletişim kurmalıdır ki ergen olumsuz bir durumla karşılaştığında ailesiyle paylaşmakta güçlük yaşamasın.   

Ergenlik döneminde aileyi endişeye sokan bir diğer durum ise kurulan arkadaşlıklardır. Aile için ne kadar endişe verici bir durum olsa da, ergen için en önemli konulardan bir tanesidir. Bir yere ,bir gruba ait olmak büyük bir arzudur. Ergen bilmediği duyguları yaşarken burada arkadaşlarından rol model alır. Birbirleri gibi kıyafet giyerler, konuşma tarzları benzer, aynı sanatçıdan, aynı müzik türünden hoşlanırlar. Bunları yaptıkça kendini oraya ait hissetmeye ve aileden bağımsızlığını ilan etmeye başlamaktadır. Aile bu davranışları gözlemleyip, ergeni değişmekle suçlayıp yasaklar koymamalıdır. Bunların gelişiminin bir parçası olduğunu bilip, kurduğu arkadaşlıkları desteklemelidir. Olumsuz durumlara karşı bilinçlendirilmelidir. Çocuğunuzla sohbet ederek  arkadaşlarını tanımaya çalışın. Bunu başka yollarla denemeyin, farklı yollar çocuğunuzun size olan güvenini kırıp, sizden uzaklaşmasını sağlayacaktır.  

Ergenlik süreci, açık, koşulsuz sevgi, hoşgörülü iletişimden uzak olduğunda aile içinde baş edilmesi çok daha güç problemler ortaya koyuyor. Ergen psikolojini etkileyen birçok faktör ortaya çıkıyor. Ergenlerde depresyon, davranış bozukluğu, yeme bozuklukları, intihar, obsesif-Kompulsif bozukluk gibi çeşitli ergenlik dönemi psikolojik problemlerle karşı karşıya kalınabiliyor. Ergen psikologları bu noktada devreye girmektedir. Aile işin içinden çıkamadığını düşündüğü noktalarda, iletişim konusunda  veya ergenlik dönemi psikolojik belirtilerinden yukarda sıraladığımız durumlar olduğunu düşünüyorsa ergen psikoloğuyla iletişime geçmelidir. 

Aile, ergen çocuk psikoloğuna başvurduğunda psikolojik bir rahatsızlığı olmasa bile, iletişim konusunda danışmanlık verir. Çocuk psikoloğu, ergen ile görüşmeler yapıyorsa, yakındığı durumları ele alıp , bu alanlarda çalışmalar yapar. Aile ile ilgili bir durumsa aileyi de seanslara ara ara alıp devam edebilir. 

Ruhsal bir rahatsızlık varsa, psikoterapide nasıl yol izleyeceğini  netleştirir, tedaviye başlar. Medikal bir tedavi gerekiyorsa, çocuk ve ergen psikiyatristine yönlendirme yapar. 

 

Ergenlik dönemi, insanın yaşamındaki geçiş dönemlerinden bir tanesidir. Ergenlik dönemi ile birlikte çocuk, yetişkinliğe ilk adımı atar. Çocuğun ergenlik dönemine girmesiyle birlikte çoğu aileyi birtakım zorluklar beklemektedir. Psikolojik, fiziksel ve sosyal yönden değişime başlayan ergen, etrafındakilerinin de bu değişime uyum sağlamasını ister.  Ergen, bu dönemde gelişimini tamamlamak adına bir kimlik arayışındadır,  aileden ayrışma, bireyselleşme gibi  ihtiyaçları oluşmaktadır.  ‘’ Ben kimim ‘’, ‘’ hayattan beklentilerim neler’’ sorularına cevap veren ergenler benlik algılarını oluşturmaktadır.  Fırtına-gerginlik dönemi diye de adlandırılan ergenlik döneminde ergenin en büyük şikayeti anlaşılmadığını düşünmesidir. Anne, baba veya bakım veren çocuğunu ne kadar iyi tanıyorsa bu süreci daha az çatışmalı geçirebilmektedir.  Burada ergen psikolojisini,  duygu iniş çıkışlarını, değişimini ,  anlayışla karşılanması gerekir.  Kendisi bile süreci ve bu duygu yoğunluğunu tam adlandıramazken ailesi tarafından eleştiriye ve yargılanmaya değil, kabul görmeye, anlaşılmaya ihtiyacı vardır. Genel olarak ergenlik dönemi zor olsa da , ergenlerin davranışları birbirinden farklı olabilmekte, değişiklik göstermektedir.  Kimi isyankar davranışlar sergilerken, kimi sessiz sakin , kimini ise saldırganca davranıyorken gözlemleyebiliriz.  Çıkan çatışmalar, kriz haline dönmeden çözüme kavuşuyorsa, ergen psikoloğuna ihtiyaç duyulmadan bazen aile bu süreci tamamlayabilmektedir. Peki aile bu süreci kendi içinde nasıl çözüme kavuşturmalı ve ergen psikoloğuna hangi durumlarda başvurulmalı, ergen psikoloğuna başvurulduğunda nasıl bir yol izlenir, ergen psikoloğu neler yapar. 

Öncelikle aile bu süreci çok iyi bilmeli, anlamalı ve özenli davranması gerekir. Bunun için aile, ergen psikoloğundan destek alıp kendisini hazırlayabilir.  Ergen bu dönemde ne kadar tutarsızsa,  aile o denli tutarlı davranmalıdır. Ergen gelişimi gereği,  biyolojik, psikolojik ve fiziksel olarak değişimleri yaşarken , ailenin davranışlarıyla ve sözleriyle şunu ifade etmesi gerekir:  ‘’ Ben yanındayım’’, ‘’ Seni anlıyorum’’, ‘’ İsteklerin ve arzuların değişebilir, fikirlerine saygı duyuyorum’’ , ‘’senin için buradayım, ne yapabilirim?’’ . Ergen burada anlaşıldığını ve değer gördüğünü hisseder. Güvende olduğunu düşünür. Unutmayın çocuğunuz bağımsızlık arayışında, kendi kararlarını vermek istiyor, kim olduğunu anlamak istiyor. Bunu ailesinin anlamadığını düşünen ergen kendi bildiği ve gördüğü yöntemlerle kanıtlamaya çalışacaktır. Onun kurmaya çalıştığı dünyasına destek olun, kendi dünyasında çoğunlukla yalnız kalmak isteyecektir, bu noktada aile endişeye kapılıp ‘’ tek başına ne yapıyorsun odanda, gel yanımızda otur’’ gibi cümleler kurmamalı, ‘’ yalnız kalmak isteyebilirsin, bizim yanımıza gelmek istediğin zaman gelebilirsin’’ gibi suçlayıcı ve yargılayıcı dilden uzak bir şekilde, istediğin zaman bize ulaşabilirsin biz buradayız mesajlarını her daim vermeli, hoşgörülü iletişim kurmalıdır ki ergen olumsuz bir durumla karşılaştığında ailesiyle paylaşmakta güçlük yaşamasın.   

Ergenlik döneminde aileyi endişeye sokan bir diğer durum ise kurulan arkadaşlıklardır. Aile için ne kadar endişe verici bir durum olsa da, ergen için en önemli konulardan bir tanesidir. Bir yere ,bir gruba ait olmak büyük bir arzudur. Ergen bilmediği duyguları yaşarken burada arkadaşlarından rol model alır. Birbirleri gibi kıyafet giyerler, konuşma tarzları benzer, aynı sanatçıdan, aynı müzik türünden hoşlanırlar. Bunları yaptıkça kendini oraya ait hissetmeye ve aileden bağımsızlığını ilan etmeye başlamaktadır. Aile bu davranışları gözlemleyip, ergeni değişmekle suçlayıp yasaklar koymamalıdır. Bunların gelişiminin bir parçası olduğunu bilip, kurduğu arkadaşlıkları desteklemelidir. Olumsuz durumlara karşı bilinçlendirilmelidir. Çocuğunuzla sohbet ederek  arkadaşlarını tanımaya çalışın. Bunu başka yollarla denemeyin, farklı yollar çocuğunuzun size olan güvenini kırıp, sizden uzaklaşmasını sağlayacaktır.  

Ergenlik süreci, açık, koşulsuz sevgi, hoşgörülü iletişimden uzak olduğunda aile içinde baş edilmesi çok daha güç problemler ortaya koyuyor. Ergen psikolojini etkileyen birçok faktör ortaya çıkıyor. Ergenlerde depresyon, davranış bozukluğu, yeme bozuklukları, intihar, obsesif-Kompulsif bozukluk gibi çeşitli ergenlik dönemi psikolojik problemlerle karşı karşıya kalınabiliyor. Ergen psikologları bu noktada devreye girmektedir. Aile işin içinden çıkamadığını düşündüğü noktalarda, iletişim konusunda  veya ergenlik dönemi psikolojik belirtilerinden yukarda sıraladığımız durumlar olduğunu düşünüyorsa ergen psikoloğuyla iletişime geçmelidir. 

Aile, ergen psikoloğuna başvurduğunda psikolojik bir rahatsızlığı olmasa bile, iletişim konusunda danışmanlık verir.  Ergen psikoloğu, ergen ile görüşmeler yapıyorsa, yakındığı durumları ele alıp , bu alanlarda çalışmalar yapar. Aile ile ilgili bir durumsa aileyi de seanslara ara ara alıp devam edebilir. 

Ruhsal bir rahatsızlık varsa, psikoterapide nasıl yol izleyeceğini  netleştirir, tedaviye başlar. Medikal bir tedavi gerekiyorsa, çocuk ve ergen psikiyatristine yönlendirme yapar. 

Sizde beylikdüzü ergen psikoloğu ve beylikdüzü çocuk psikoloğu konusunda Uzman Klinik Psikolog kadromuzdan danışmanlık almak istiyorsanız web sitemizden randevu oluşturabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.